RECEPTY

Kúzlo menom medvedí cesnak

25.04.2017 REDAKCIE
Autor článku

Kúzlo menom medvedí cesnak

Dnes by sme ťa radi zoznámili s jedným veľkým tajomstvom, vďaka ktorému získaš neohrozenú a životodarnú medvediu silu...

Čarovný medvedí koberec

Prestavujeme ti nevídanú bylinku, ktorá rastie iba raz v roku a teraz prichádza jej čas! Veľký malý zázrak menom medvedí cesnak rastie predovšetkým v okolí vodných tokov, vo vlhkých a tienistých lesoch a v nížinách, kde tvorí nádherné a bohaté zelené koberce. Najviac sa mu darí v lužných pôdach, kde na teba bude čakať s otvorenou náručou! Na niektorých miestach vychádza už koncom februára. Ideálnym časom na zber cesnaku je však mesiac apríl, kedy jeho listy získavajú silu a obsahujú najviac vitamínov. Májom väčšinou „medvedia“ sezóna končí, pretože bylinka venuje všetku svoju energiu kvetom a účinné látky sa postupne z listov vytrácajú. Po olistení stromov sa totiž sťahuje znovu do cibuľky a spriada sily na ďalšiu jar…

Kto by nemiloval prechádzky prebudenou prírodou? Inšpiruj sa s nami a spoj príjemné s užitočným. Neotáľaj a urob si výlet do lužných lesov a uvidíš sama... také miesto ťa privíta jemnou, ale zároveň výraznou cesnakovou vôňou. Každému srdiečko zaplesá pri pohľade na široké údolie posiate hustým medvedím kobercom. Je to nádhera, keď také miesto objavíš, budeš si určite pripadať ako víla v rozprávke. :)

Životobudič a mocný čarodejník

Je zdravý, chutný a nádherne vonia! Používanie medvedieho cesnaku v kuchyni začína byť dnešným moderným trendom. Vďaka jeho jedinečnej chuti s ním môžete zažiť neskutočný gastronomický zážitok. Okrem skvelej chuti sa tiež vyznačuje výbornými detoxikačnými účinkami. Z medvedieho cesnaku sa spracovávajú práve početné zelené listy, vyrastajúce z podzemnej dlhej cibule. Listy sa vyznačujú vysokým obsahom vitamínu C, železa a prítomnosťou zaujímavej látky, nazývanej alicín, ktorá sa z byliny uvoľňuje počas rozprašovania medzi prstami alebo s ďalším mechanickým spracovaním. Tento kúzelník pomáha s klasickou chrípkou a nachladnutím, lieči opary, poradí si s hnačkami a potiera streptokoky a stafylokoky, vďaka svojim špeciálnym antibakteriálnym vlastnostiam. Ďalej si poradí s vysokým krvným tlakom, črevnými chronickými problémami a s citlivým trávením. Vhodný je aj pre ľudí, ktorí mávajú časté problémy so žlčníkom. Pomáha pri poruche srdcového rytmu, zmierňuje respiračné poruchy a tuberkulózu. Medvedí cesnak jednoducho zamáva s kadejakou vírusovou či bakteriálnou nákazou, funguje ako tzv. prírodné antibiotikum.

Tip: Keďže sa medvedí cesnak objavuje v prírode len na krátku chvíľu, je vhodné uchovať si medvediu silu na horšie časy. Jednoduchým a efektívnym spracovaním cesnaku je príprava oleja. Čerstvý cesnak umyješ, nakrájaš alebo mu pomôžeš mažiarom a vložíš ho na tri týždne do tmavej sklenenej nádoby s extra virgin olejom, kde sa bude chvíľu macerovať a následne bude úplne pripravený na ďalšie používanie. Cesnak sa dá tiež zamraziť, alebo z neho skús vyrobiť obľúbené bylinkové maslo či chutné pesto, ktoré ti doma rozhodne chvíľu vydrží.

Daj si však pozor, aby si si nesplietla medvedí cesnak s konvalinkou voňavou, majú veľmi podobné listy a keď na to príde, obe byliny kvitnú nabielo. Nemusíš sa však obávať zámeny! Keď k listom privoniaš alebo si ich jemne rozotrieš v prstoch, pocítiš stopercentnú cesnakovú vôňu, ktorú si nemožno zameniť s ničím iným... Možno ťa vôňa k bylinke sama privedie!

Kto hľadá, nájde! A keď nenájde... možno zoženie vetvičku na farmárskych trhoch. ;)

Prajeme ti úspešný lov a príjemnú prechádzku na jarnom cesnakovom vzduchu...

Kopírovať odkaz

Odporúčané články

Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť? Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť?
Nie je štrúdľa ako štrúdľa Nie je štrúdľa ako štrúdľa
Osviežujúci uhorkový drink Osviežujúci uhorkový drink
Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť! Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť!


x