RECEPTY

Luxusná čokoládová torta s ovocím a prekvapením vo vnútri, bez lepku a laktózy

09.02.2017 REDAKCIE
Autor článku

Luxusná čokoládová torta s ovocím a prekvapením vo vnútri, bez lepku a laktózy

Upečte si čokoládovo-ovocnú tortu z kvalitných prísad. Ak držíte bezlaktózovú a bezlepkovú diétu, oceníte predovšetkým čokoládu, ktorá je úplne bez mlieka a bezlepkovú múku. Vystačíte si s kokosovým mliekom a krémom (vyrábané z kokosovej dužiny a vody). Bezlepková gaštanová múka a ringloty vytvoria jemné ľahké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku. Po upečení torta nie je tuhá a hutná ako klasické torty, ale je veľmi ľahká, rozplývajúca sa na jazyku.

Ingrediencie
Korpus (3 pláty): 250 g gaštanovej múky, 100 g mletých ľanových semienok, 24 ks rozmixovaných ringlôt (bez kôstok), 6 vajec, 200 ml kokosového krému, ½ lyžičky vanilkového extraktu, 1 ½ lyžičky prášku do pečiva (1 vrecko), 50 g medu alebo sladidla podľa vášho výberu (nie je to povinná položka, gaštanová múka má už sladkastú chuť aj vôňu).
Poleva: 50 g cukru, 2 tabuľky čokolády bez laktózy (možno použiť čokoládu s kokosovým/ryžovým mliekom, ktorú nájdete v každej zdravej výžive), 50 g rastlinného tuku (margarínu bez laktózy – napr. Perly s vitamínmi/, kokosového oleja).
Zdobenie: Balíček drvených nepražených kakaových bôbov na posypanie ešte horúcej polevy alebo rozmrazené lesné ovocie.
Ďalšie nevyhnutnosti: Marmeláda z muchovníka (2 poháre), ktorá sa rozotrie medzi jednotlivé pláty. Dostatok rastlinného tuku a kakaa na vymastenie formy na pečenie (na vysypanie formy možno použiť aj zvyšok gaštanovej múky, ale postačí aj holandské kakao).



Postup prípravy
Vymastíme formu rastlinným tukom, vysypeme kakaom (2-3 lyžičky). Zmiešame prísady na korpus, rozdelíme na tri približne rovnaké časti a jednu po druhej pečieme vo vymastenej forme pri 175 °C cca 35-45 min. Priebežne ich kontrolujeme špajdľou, dokiaľ špajdľa nezostane po pichnutí do cesta suchá. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť. Znovu vymastíme a vysypeme kakaom. Akonáhle máme všetky 3 pláty hotové, za studena vložíme prvý plát na podnos, potrieme ho marmeládou (množstvo podľa chuti), na potretý plát položíme druhý plát, znova ho potrieme a priklopíme posledným plátom. Zakrytý hotový korpus vložíme do chladničky.
Vo vodnom kúpeli ohrejeme čokoládu s tukom a cukrom, ktoré premiešame a hotovou horúcou polevou zalejeme celú tortu. Posypeme kakaovými bôbmi alebo lesným ovocím a podľa príležitosti tortu dozdobíme, následne ju ešte necháme pár hodín v chladničke tuhnúť. Hodí sa k bazovej limonáde, ku káve aj k polosladkému bielemu vínu (napríklad, Pálave).
Porcie: 8. Čas prípravy: cca 3 hodiny. Približná cena torty: 500 Kč.

Schválne, či hostia/oslávenci, pre ktorých ste tortu pripravili, uhádnu tajnú prísadu, nachádzajúcu sa vo vnútri torty – ringloty!

 

Kopírovať odkaz

Odporúčané články

Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť? Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť?
Nie je štrúdľa ako štrúdľa Nie je štrúdľa ako štrúdľa
Osviežujúci uhorkový drink Osviežujúci uhorkový drink
Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť! Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť!