RECEPTY

Ovsená bublanina s ríbezľami a bez laktózy

08.02.2017 REDAKCIE
Autor článku

Ovsená bublanina s ríbezľami a bez laktózy

V mrazničke máte ešte vďačné zásoby ríbezlí z minuloročnej úrody a neviete, čo s nimi? Upečte si dobrotu, ktorá vám pripomenie hrejivé leto, nadopuje vás vitamínom C a ktorú môžete skladovať v chladničke a jesť aj za studena. Recept na tento chutný zdravý dezert ocenia predovšetkým tí, ktorí trpia alergiou na kravské mlieko. Budete ho chcieť mať stále.



Ingrediencie

300 g celozrnnej ovsenej múky (pomleté ovsené vločky, dajú sa kúpiť už namleté), 150 ml ryžového mlieka (obyčajného alebo s čokoládovou príchuťou), 2 celé vajcia1 lyžica vanilkového extraktu1 lyžička prášku do pečiva100-150 g rozmrazených červených alebo bielych ríbezlí60 g cukru (stačí kryštálový, môže byť práškový), 1 lyžica rastlinného tuku (margarín bez laktózy – Perla s vitamínmi, či kokosový olej).

Postup prípravy

Predhrejeme rúru na 175°C. Do veľkej misy vysypeme múku, trochu si jej necháme na posypanie formy na pečenie na buchtu. Rozbijeme vajcia a pridáme do misy, podľa chuti pridáme cukor (podľa kyslosti ríbezlí a tiež podľa osobných preferencií, menej je niekedy viac), mlieko, vanilkový extrakt, prášok do pečiva. Vareškou zmiešame všetky ingrediencie do hladkého, nie príliš tekutého cesta.

Rastlinným tukom si vymastíme formu na buchtu, vysypeme ju zvyškom ovsenej múky. Obsah misy pomocou varešky vylejeme do formy. Nakoniec takto pripravené cesto na bublaninu posypeme čerstvým ríbezľami, pokojne aj väčším množstvom. Ak sú ríbezle skutočne kyslé alebo ste zvyknutí viac sladiť, stačí ešte pred položením do vyhriatej rúry bublaninu posypať trochou cukru alebo ju pocukrovať po vytiahnutí z rúry práškovým cukrom. Pečieme na 175°C 35-45 minút. Po vytiahnutí ju necháme vychladnúť, vyklopíme ju na tanier, preklopíme na podnos, prípadne pocukrujeme a môžeme podávať!

Množstvo uvedené v recepte uspokojí apetít 4 osôb. Približná cena za recept: 100 Kč. Bublanina je výborná aj vychladená z chladničky, kde sa dá pohodlne skladovať aj niekoľko dní. Hodí sa k ovocnej limonáde aj ku kávičke. Dobrú chuť!

Kopírovať odkaz

Odporúčané články

Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť? Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť?
Nie je štrúdľa ako štrúdľa Nie je štrúdľa ako štrúdľa
Osviežujúci uhorkový drink Osviežujúci uhorkový drink
Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť! Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť!


x