RECEPTY

Paleo fast food: 3 bezprácne recepty na Paleo desiatu

11.02.2017 REDAKCIE
Autor článku

Paleo fast food: 3 bezprácne recepty na Paleo desiatu

 Základy paleo stravy sú veľmi jednoduché: jesť mäso, vajcia, ryby a morské plody, zeleninu, hríby, oriešky, semienka, riasy, používať kokosový/olivový/orechový olej, masť a v menšej miere jesť ovocie. Hmyz je voliteľný a korenie všetkého druhu je vítané. Z druhej strany, aj napriek veľkej jednoduchosti týchto základných pravidiel stravovania, nie je už tak ľahké naučiť sa podľa nich žiť.

Na raňajky si dáte vajíčka s nakrájanou paprikou, na obed hovädzí guláš s mrkvou, na večeru rybu a šalát, ale čo robiť medzitým, keď dostanete hlad a ste zvyknutí nosiť si do práce desiatu? Chleba s maslom a údeninou nepripadá do úvahy, pekáreň je to posledné miesto, kde by ste hľadali útočisko, rovnako tak fast foody všetkých druhov, pokiaľ to teda s tou paleolitickou diétou myslíte naozaj vážne. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi a hladní nezostanete ani vo chvíľach, kedy vás nezadržateľne tlačí čas.

 1) Šalát z tuniaka a čučoriedok

Ingrediencie: cca 150 g tuniaka, 125 g čučoriedok1/3 hlávkového šalátu. Ak nezoženiete čerstvého tuniaka, nebojte sa použiť aj toho z konzervy, stačí ho cez sitko jemne prepláchnuť pod vodou, aby sa zbavil prebytočnej soli. Postup: Čerstvého tuniaka osolíte a okoreníte, hodíte na panvicu s lyžičkou kokosového oleja a päť minút restujete na najvyššom plameni. V hlbokom tanieri či plastovej nádobe (ak si jedlo budete chcieť vziať do práce) si medzitým nachystáte ľadový šalát, na ktorý vyprážaného/konzervovaného tuniaka položíte. Umyjete čučoriedky a nasypete ich tam tiež a výživná desiata je hotová!

 

2) Jablká s kešu pastou

Všetky druhy orechov sú bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín a ďalších prospešných látok. Kešu oriešky obsahujú omega-3 mastné kyseliny, B vitamíny, minerály, ako sú horčík, selén, draslík, mangán a zinok. Ingrediencie: 2 jablká nakrájané na kolieska a zbavené jadrovníka, kešu krém/pasta. Postup: Krém sa dá kúpiť v pohári (bez cukru), ale čerstvé orechy (asi 200 g na porciu) si jednoducho rozmixujete v kuchynskom robote do hladka (cca 2 min.) a pridáte lyžicu kokosového oleja, prípadne štipku soli.

 Vložíte do oddelených nádob, pribalíte si nôž a keď vám začne škvŕkať v bruchu, jednoducho jablká vytiahnete a nožom na ne natriete pastu, ako na chleba. Je to len vec zvyku! Na výrobu krému možno využiť akékoľvek orechy – vlašské, makadamové, para orechy a ďalšie. Vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, para a makadamové orechy sú zdrojom mnohých minerálov.

 

3)  Vajcia plnené kaviárom

Ingrediencie: 3 predvarené vajcia (10 min. vo vriacej vode), pohár kaviáru (môže byť aj nepravý), 1 zväzok reďkoviek, 1 kivi. Postup: Vajcia olúpeme, rozkrojíme ich napoly, vyberieme žĺtky, ktoré zmiešame s kaviárom v miske a takto vzniknutú zmes pridáme späť do bielkov. Spolu s umytými reďkovkami a olúpaným, nakrájaným kivi servírujeme alebo vložíme do plastikovej nádoby a ideme rovno desiatovať/do práce. Použiť možno akýkoľvek druh kaviáru – pravý čierny (z jesetera) či nepravý červený (z lososa). Ak máte v osobitnej obľube práve lososa, k dostaniu v obchodoch je aj lahodná lososová pasta.

 

Kopírovať odkaz

Odporúčané články

Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť? Zimné trio: Nachladnutie, nádcha, kašeľ. Ako s nimi zatočiť?
Nie je štrúdľa ako štrúdľa Nie je štrúdľa ako štrúdľa
Osviežujúci uhorkový drink Osviežujúci uhorkový drink
Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť! Zmrzlinu? Poďme si ju pripraviť!