MENU
TRENDY

Paleo fast food: 3 bezprácne recepty na Paleo desiatu

11.02.2017 REDAKCIE
Autor článku

Paleo fast food: 3 bezprácne recepty na Paleo desiatu

 Základy paleo stravy sú veľmi jednoduché: jesť mäso, vajcia, ryby a morské plody, zeleninu, hríby, oriešky, semienka, riasy, používať kokosový/olivový/orechový olej, masť a v menšej miere jesť ovocie. Hmyz je voliteľný a korenie všetkého druhu je vítané. Z druhej strany, aj napriek veľkej jednoduchosti týchto základných pravidiel stravovania, nie je už tak ľahké naučiť sa podľa nich žiť.

Na raňajky si dáte vajíčka s nakrájanou paprikou, na obed hovädzí guláš s mrkvou, na večeru rybu a šalát, ale čo robiť medzitým, keď dostanete hlad a ste zvyknutí nosiť si do práce desiatu? Chleba s maslom a údeninou nepripadá do úvahy, pekáreň je to posledné miesto, kde by ste hľadali útočisko, rovnako tak fast foody všetkých druhov, pokiaľ to teda s tou paleolitickou diétou myslíte naozaj vážne. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi a hladní nezostanete ani vo chvíľach, kedy vás nezadržateľne tlačí čas.

 1) Šalát z tuniaka a čučoriedok

Ingrediencie: cca 150 g tuniaka, 125 g čučoriedok1/3 hlávkového šalátu. Ak nezoženiete čerstvého tuniaka, nebojte sa použiť aj toho z konzervy, stačí ho cez sitko jemne prepláchnuť pod vodou, aby sa zbavil prebytočnej soli. Postup: Čerstvého tuniaka osolíte a okoreníte, hodíte na panvicu s lyžičkou kokosového oleja a päť minút restujete na najvyššom plameni. V hlbokom tanieri či plastovej nádobe (ak si jedlo budete chcieť vziať do práce) si medzitým nachystáte ľadový šalát, na ktorý vyprážaného/konzervovaného tuniaka položíte. Umyjete čučoriedky a nasypete ich tam tiež a výživná desiata je hotová!

 

2) Jablká s kešu pastou

Všetky druhy orechov sú bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín a ďalších prospešných látok. Kešu oriešky obsahujú omega-3 mastné kyseliny, B vitamíny, minerály, ako sú horčík, selén, draslík, mangán a zinok. Ingrediencie: 2 jablká nakrájané na kolieska a zbavené jadrovníka, kešu krém/pasta. Postup: Krém sa dá kúpiť v pohári (bez cukru), ale čerstvé orechy (asi 200 g na porciu) si jednoducho rozmixujete v kuchynskom robote do hladka (cca 2 min.) a pridáte lyžicu kokosového oleja, prípadne štipku soli.

 Vložíte do oddelených nádob, pribalíte si nôž a keď vám začne škvŕkať v bruchu, jednoducho jablká vytiahnete a nožom na ne natriete pastu, ako na chleba. Je to len vec zvyku! Na výrobu krému možno využiť akékoľvek orechy – vlašské, makadamové, para orechy a ďalšie. Vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, para a makadamové orechy sú zdrojom mnohých minerálov.

 

3)  Vajcia plnené kaviárom

Ingrediencie: 3 predvarené vajcia (10 min. vo vriacej vode), pohár kaviáru (môže byť aj nepravý), 1 zväzok reďkoviek, 1 kivi. Postup: Vajcia olúpeme, rozkrojíme ich napoly, vyberieme žĺtky, ktoré zmiešame s kaviárom v miske a takto vzniknutú zmes pridáme späť do bielkov. Spolu s umytými reďkovkami a olúpaným, nakrájaným kivi servírujeme alebo vložíme do plastikovej nádoby a ideme rovno desiatovať/do práce. Použiť možno akýkoľvek druh kaviáru – pravý čierny (z jesetera) či nepravý červený (z lososa). Ak máte v osobitnej obľube práve lososa, k dostaniu v obchodoch je aj lahodná lososová pasta.

 

Kopírovať odkaz

Odporúčané články

Zoznám sa s veľkonočnými receptami z iných krajín a skús 2 jednoduché recepty Zoznám sa s veľkonočnými receptami z iných krajín a skús 2 jednoduché recepty
Začni jar s minimalistickým šatníkom. Koľko kúskov je tak akurát? Začni jar s minimalistickým šatníkom. Koľko kúskov je tak akurát?
Láska má mnoho podôb. Osláv ju na Valentína aj ty Láska má mnoho podôb. Osláv ju na Valentína aj ty
Najkurióznejšie vianočné zvyky naprieč svetom Najkurióznejšie vianočné zvyky naprieč svetom