Autor článku
Nie je štrúdľa ako štrúdľa
Vieš si predstaviť lepší jesenné dobrotu, než je práve štrúdľa? Štrúdľu je vynikajúcim dezertom, ktorý má hneď niekoľko predností. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a vďaka tomu, že je možné zvoliť takmer ľubovoľný druh náplne, zachutí úplne všetkým. Poďme si povedať o tomto obľúbenom múčnika niečo viac a predstaviť si dva lahodné recepty.
Kde sa vzal, tu sa vzal
Za pôvodom slová štrúdľu by sme sa museli vypraviť za hranice. A síce do susedného Nemecka, vďaka ktorému poznáme lahodný múčnik pod týmto názvom. Studly, alebo po slovensky závin, sa prvýkrát objavil v prvej tretine 19. storočia. Dôvod? Výrazný rozvoj pestovaní ovocia.
Rekordný štrúdľa
Štyridsaťtri metrov, päť cukrárov, 24 hodín, dvesto kilogramov jabĺk, 120 kilogramov lístkového cesta, dvadsať kilogramov orechov a najdlhšia štrúdľu je na svete. Na tomto rekordnom štrúdle si si mohla pred niekoľkými rokmi pochutnať v slovenskej kaviarni Slavie.
Lahodné náplne
Pod pojmom štrúdľu si asi najčastejšie predstavíme lístkové cesto s jablkovou náplňou, hrozienkami a orechy. Poďme sa ale pozrieť, akými náplňami môžeme lístkové cesto vylepšiť.
Tvarohové hody
Miluješ tvaroh? Tak prečo si ho nedopriať vo štrúdle? Ako na náplň? Do misy daj jednu kocku plnotučného tvarohu. Pridaj jeden žĺtok, hrozienka, štipku soli, 2 lyžice cukru a čerstvý vanilkový struk. Poriadne zamiešaj a náplň je na svete.
Krém a ovocie
Šťavnaté ovocie a tvarohový krém? Lahoda! Ako na to? V mise vyšľahajte 750 gramov tučného mäkkého tvarohu, pridaj päť lyžíc smotany na šľahanie, tri žĺtky, štipku soli, dva sáčky vanilkového cukru, tri lyžice vaječného likéru, kôru z citróna, dve lyžice pudingového vanilkového prášku a cukor múčku podľa chuti. Najskôr lístkové cesto posypeme kokosom, pridaj krém a naň poukladáme ovocie, napríklad jahody. Závin Sroluj a vychutnaj si jeho jedinečnú chuť.