Autor článku
Asi už tušíš, že tohtoročná Veľká noc bohužiaľ nebude to, čo bývala. V mnohých krajinách sveta je nariadená karanténa, a šibači tak tento rok budú musieť zostať doma. To však ani zďaleka neznamená, že ani tohtoročná Veľká noc nemôže byť veselá. Práve naopak. Situácia si žiada, aby sme ju prežili pri rodinnom stole a užívali si nielen jeden druhého, ale tiež dobré jedlo. Chceš, aby tvoja tohtoročná Veľká noc bola svetová? Prinášame ti tipy na veľkonočné pokrmy z celého sveta.
Pascha z Ruska
Máš rada pokrmy, ktoré sa nemusia variť ani piecť? Potom si ťa získa ruská pascha. Jedná sa o dezert v tvare pyramídy alebo kužeľa s mandľami a ovocím. Tento dezert sa ďalej skladá z tvarohu, vajca, masla a kyslej smotany. Vyskúšaš ho tento rok aj ty?
La Mona de Pasqua zo Španielska
Zaujíma ťa, aké pokrmy sa na Veľkú noc pripravujú v slnečnom Španielsku? Na veľkonočný pondelok si Španieli doprajú sladký dezert ozdobený čokoládovým vajcom známy ako La Mona de Pasqua. A my ti na neho prinášame recept.
Recept na španielsky dezert
Čo budeš potrebovať?
- 4 vajcia
- 150 gramov cukru
- 150 gramov múky
- 5 gramov kvasníc
- 2 bielky
- 50 gramov masla
- Tmavú čokoládu a maslo na polevu
Postup:
V jednej mise zmiešaj vajcia a cukor a v druhej mise múku a kvasnice. Keď budeš mať zamiešané, pomaly prisyp múku s kvasnicami do misy s cukrom a vajcami a neustále zmes miešaj. V ďalšej miske vyšľahaj do snehu bielky a pridávaj do bielkov cukor. Hotovo? Pridaj bielky do zmesi s múkou a všetko zamiešaj. Vzniknuté cesto vlej do formy a peč zhruba 45 minút v dopredu rozohriatej rúre na 180 stupňov. Keď bude cesto upečené, zalej ho čokoládovou polevou a ozdob ho čokoládovým vajcom.
Capirotada z Mexika
Ďalšou sladkou veľkonočnou pochúťkou je capirotada, ktorú si doprajú v Mexiku. Jedná sa o chlieb plnený pudingom, hrozienkami a dochutený škoricou a klinčekom. Nečakanou surovinou, ktorá je súčasťou sladkého chleba, je syr.
Fanesce z Ekvádoru
Prejdime na chvíľu od sladkých dezertov k polievkam. V Ekvádore tradične pripravujú polievku s niekoľkých druhov fazule a so zemiakmi. Recept sa líši dom od domu, niektorí do nej napríklad pridávajú aj ryžu. Bez čoho by sa však polievka neobišla, je natvrdo uvarené vajce rozkrojené napoly, ktorým kuchári polievku na záver ozdobia.
Vaječný likér z Holandska
Neboj, neochudobníme ťa ani o recept na lahodný nápoj. V Holandsku by sa totiž Veľká noc neobišla bez domáceho vaječného likéru.
Recept na vaječný likér
Čo budeš potrebovať?
- 4 žĺtky
- 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 konzervu nesladeného kondenzovaného mlieka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 0,5 l tuzemáku alebo bieleho rumu
Postup:
V mixéri dôkladne rozmixuj cukor s mliekom a žĺtkami. Hmotu, ktorá ti vznikne, následne zmiešaj s rumom a preceď ju. Nakoniec naplň fľaše, dobre ich uzatvor a ulož ich do chladu a temna. A je hotovo. Jednoduché, že?
Tsoureki z Grécka
Že by sa k vaječnému likéru hodilo opäť niečo sladké? Máš pravdu. Jednou z obľúbených veľkonočných pokrmov v Grécku je tsoureki. Tento sladký dezert, tradične v tvare venca, je ozdobený mandľami a načerveno ofarbenými natvrdo uvarenými vajcami, ktoré symbolizujú preliatu krv Ježiša Krista. Väčšinou je súčasťou receptu, ktorý chuťou pripomína vianočku, grécke korenie, citrusy alebo ovocná esencia.
Aký je tvoj najobľúbenejší veľkonočný pokrm? A pustíš sa aj ty tento rok do prípravy svetových veľkonočných receptov?